Jdi na obsah Jdi na menu
 


3 Katalog požadavků

9. 11. 2012

Glosář

Administrátor – uživatel přihlášený k administrátorskému účtu

Bod – bod dosažený na soutěži

ČSTS – Český svaz tanečního sportu

Členství evidované – uživatelský profil tanečníka ve třídě Hobby (může tančit pouze Hobby soutěže)

Členství registrované – uživatelský profil tanečníka se soutěžní třídou D a vyšší (nemůže tančit Hobby soutěže)

Disciplína – standardní tance nebo latinskoamerické tance

Finále kvalifikované – kvalifikované finále dosažené na soutěži

Harmonogram časový – dokument reprezentující předpokládaný časový průběh soutěže, souhrn soutěžních položek

Kalendář soutěží – souhrn naplánovaných soutěží (umožňuje prohlížení propozic, přihlášených párů)

Klub – organizace sdružující tanečníky

  • standardizované údaje: název, klubový předseda, adresa

Liga taneční – seriál soutěží pro tanečníky třídy M (10 soutěží v sezóně)

Místo konání – místo, kde probíhají soutěže

  • standardizované údaje: název, délka sálu, šířka sálu, adresa

Mistrovství České republiky – 1x  v sezóně ve standardních a latinskoamerických tancích

Návštěvník – nepřihlášený uživatel

Novinka – článek ze světa tanečního sportu či ČSTS

  • standardizované údaje: titulek, perex, rubrika, autor, obsah

Obhajoba – obhájení taneční třídy A či M

Pár – partner a partnerka, kteří si navzájem potvrdili partnerství v dané taneční disciplíně

Partner – tanečník (osoba mužského pohlaví), je držitelem soutěžní třídy

Partnerka – tanečnice (osoba ženského pohlaví), není držitelem soutěžní třídy, její soutěžní třída se odvozuje od soutěžní třídy aktuálního partnera

Položka soutěžní – čas začátku, čas konce, taneční třída, taneční disciplína

Porota – skupina porotců hodnotících danou taneční soutěž

Postup do vyšší třídy – zvýšení aktuální taneční třídy o jeden stupeň (netýká se třídy M)

Profil tanečnický – profil vytvořený a používaný tanečníkem

  • standardizované údaje: uživatelské jméno, heslo, křestní jméno, příjmení, akademický titul, pohlaví, telefonní číslo, emailová adresa, kontaktní adresa, klub, nejvyšší vytancované třídy, aktuální soutěžní třídy a skóre v obou tanečních disciplínách (u partnerky se zobrazují data aktuálního partnera), status

Propozice – souhrn informací o konkrétní soutěži

  • standardizované údaje: soutěž, datum, časový harmonogram, porota

Předseda klubový – osoba, která odpovídá za konkrétní klub

Sestup do nižší třídy – snížení aktuální taneční třídy o jeden stupeň (týká se pouze tříd A, M)

Sezóna – období, ve kterém probíhají soutěže (září – červen)

Skóre – počet bodů a kvalifikovaných finále

Soutěž – taneční soutěž organizovaná ČSTS

  • standardizované údaje: název, místo konání

Status tanečnického profilu – pomocný údaj k vytváření a změnám tanečnického profilu

  • standardizované hodnoty: „nový“ (pro nové tanečnické profily), „nepotvrzený“ (pro aktuálně změněné tanečnické profily, u kterých změny dosud nebyly potvrzeny), „potvrzený“ (všechny ostatní tanečnické profily)

Tance standardní – waltz, tango, valčík, slowfox, quickstep

Tance latinskoamerické – samba, cha-cha, rumba, paso doble a jive

Tanečník – uživatel přihlášený k tanečnickému profilu

Třída nejvyšší vytancovaná – nejvyšší taneční třída, které daný tanečník kdy dosáhl

Třída soutěžní – aktuální taneční třída, jejím držitelem je vždy partner

Třída taneční – Hobby, D, C, B, A a M

Výsledek – výsledek soutěže (dle taneční třídy a disciplíny)

  • standardizované údaje: pořadí tanečních párů, přidělené body a kvalifikovaná finále, stávající skóre po započtení těchto výsledků

 

Funkční požadavky

1.           Návštěvník

1.1.        Prohlížení novinek (včetně archivu) - chronologicky seřazené novinky od nejnovějších po nejstarší, stránkovací systém (max. 10 položek na stránku), administrátorem definované rubriky, vyhledávací stroj.

1.2.        Prohlížení kalendáře soutěží - chronologicky seřazené nadcházející soutěže od nejbližších po nejvzdálenější, stránkovací systém (max. 10 položek na stránku), ovládací prvek kalendář s možností filtrace dle konkrétních termínů, vyhledávací stroj (období od-do, typ soutěže, disciplína, taneční třída), po zvolení soutěže se objeví kompletní propozice a seznam přihlášených tanečníků.

 1.3.        Prohlížení výsledků - chronologicky seřazené výsledky od nejnovějších po nejstarší,  stránkovací systém (max. 10 položek na stránku), ovládací prvek kalendář s možností filtrace dle konkrétních termínů, vyhledávací stroj (období od-do, typ soutěže, disciplína, taneční třída), po zvolení soutěže se objeví výsledky.

 1.4.        Prohlížení tanečnických profilů - abecedně seřazené profily (dle příjmení), stránkovací systém (max. 10 položek na stránku), vyhledávací stroj (jméno, příjmení, klub, nejvyšší vytancovaná třída, soutěžní třída, partner - ano/ne), možnost prohlížet tanečnické profily přímo z propozic a výsledků (odkaz), zobrazuje se vše kromě uživatelského jména, hesla, emailu, adresy, telefonu.

1.5.        Prohlížení informací o ČSTS - popis organizace, vedení, pouze statické příspěvky.

1.6.        Vytvoření tanečnického profilu - formulář s validací zadaných dat (přípustné pouze profily v souladu s datovým modelem - povinné: uživatelské jméno, 2x heslo, jméno, příjmení, pohlaví, email, adresa; nepovinné: titul, klub, telefon), po úspěšném vytvoření tanečnického profilu se Návštěvník automaticky stává Tanečníkem (je rovnou přihlášen), jeho členství v ČSTS je však třeba ještě potvrdit (ověření identity, způsobilosti - realizace mimo systém Impetus, jen potvrzení administrátorem, že byl proces úspěšný/neúspěšný), nepotvrzený tanečník se sice může hlásit na soutěže, ovšem nemůže se jich účastnit (výsledkem je diskvalifikace, zisk 0 bodů).

1.7.        Přihlášení prostřednictvím uživatelského jména a hesla - v nepřihlášeném stavu dostupný formulář s validací zadaných dat, po úspěšném přihlášení se Návštěvník stává Tanečníkem.

1.8.        Přihlášení administrátora prostřednictvím uživatelského jména a heslo - do stejného formuláře jako pro registrované tanečníky zvl. přihlašovací údaje (admin): jedině takto přihlášená osoba se stává Administrátorem.

2.           Tanečník

2.1.        Odhlášení - v přihlášeném stavu dostupné tlačítko pro odhlášení, po úspěšném odhlášení se Tanečník stává Návštěvníkem.

2.2.        Uzavření partnerství - v dané taneční disciplíně

2.2.1.     Zadání požadavku - tanečník může podat libovolný počet žádostí o partnerství v dané taneční disciplíně na nezadané tanečníky opačného pohlaví

2.2.2.     Potvrzení požadavku - tanečník může potvrdit jednu žádost o partnerství v dané taneční disciplíně od tanečníka opanšného pohlaví (tím vytvářejí pár)

2.3.        Rozchod páru - tanečník může jednostranně vystoupit z partnerství v dané taneční disciplíně (tím se pár rozchází a oba tanečníci jsou v dané taneční nezadaní)

2.3.1.     Kauzalita - při rozchodu páru systém automaticky odhlásí (nyní již neexistující) pár ze všech relevantních soutěží.  

2.4.        Přihlášení na soutěž - při prohlížení kalendáře soutěží má Tanečník k dispozici u každé dostupné soutěže přihlašovací tlačítko (zvlášť pro každou taneční disciplínu), validace dle situace (tanečník musí mít v dané disciplíně partnerku a požadovanou taneční třídu), po vypršení termínu pro přihlášení příslušná tlačítka nejsou dostupná.

2.4.1.     Zaslání informačního emailu oběma členům páru - po přihlášení přijdou oběma členům páru na email propozice a oznámení skutečnosti, že došlo k přihlášení na danou soutěž.

2.5.        Odhlášení ze soutěže - při prohlížení kalednáře soutěží má Tanečník k dispozici u každé soutěže, na kterou je přihlášený, odhlašovací tlačítko (zvlášť pro každou taneční disciplínu), bez validace - odhlášení je možné vždy.

2.5.1.     Zaslání informačního emailu oběma členům páru - po odhlášení přijde oběma členům páru na email pouze oznámení skutečnosti, že došlo k odhlášení z dané soutěže.

2.6.        Změna tanečnického profilu - formulář stejný jako při vytváření, pole vyplněna dle stávajícího profilu, zvláštní pojetí hesla (1x pole pro stávající heslo - nutno zadat v každém případě, jinak změny nebudou provedeny, 2x pole pro nové heslo).

2.6.1.     Jednostranná změna uživatelského jména, hesla, emailu, adresy - příslušné údaje se po úspěšném vyplnění formuláře změní.

2.6.2.     Změna ostatních údajů - příslušné údaje se po úspěšném vyplnění formuláře změní a Tanečníkův profil je znovu třeba potvrdit (stejným způsobem jako v případě vytvoření nového profilu), nepotvrzený tanečník se sice může hlásit na soutěže, ovšem nemůže se jich účastnit (výsledkem je diskvalifikace, zisk 0 bodů).

3.            Administrátor

3.1.        Správa tanečnických profilů - Administrátor má jako jediný přímý přístup k datovým složkám tanečníků (vyhledávací stroj dle všech atributů).

3.1.1.     Změny tanečnického profilu - formulář se všemi atributy včetně statusu (nový/potvrzený/nepotvrzený člen ČSTS).

3.1.2.     Odstranění tanečnického profilu - bezpečnostní dotaz, pokud jde o profil bez vazeb na ostatní datové složky, dojde k úplnému odstranění profilu z databáze, v opačném případě profil fakticky z databáze nezmizí, jen zvl. status - odstraněn (zablokován), důvod: konzistence databáze, zachování historie.

3.2.        Správa propozic soutěže

3.2.1.     Prezentace propozic soutěže - formulář se všemi relevantními atributy (datum, název soutěže, název sálu, rozměry sálu, adresa, porota, harmonogram), možnost zadání libovolného množství položek harmonogramu, porotců.

3.2.2.     Změna propozic soutěže - stejný formulář jako při prezentaci propozic, pole jsou vyplněna.

3.2.2.1. Obeslání všech přihlášených tanečníků informačním emailem - po změně propozic zaslání emailu s novými propozicemi a oznámením o změnách, změna propozic možná pouze před vypršením lhůty.

3.3.        Prezentace výsledků - dostupná až v den konání soutěže (automatická filtrace).

3.3.1.     Přičtení bodů a kvalifikovaných finále tanečníkům - stanovení počtu kol, řazení tanečníků dle umístění (možnost shody pořadí), automatické přidělování bodů a kvalifikovaných finále.

3.3.1.1. Vyhodnocení zisků - ověření u všech tanečníků, zda nevznilo právo na postup do vyšší taneční třídy.

3.4.        Správa novinek - možnost volně publikovat na web zprávy.

3.4.1.     Prezentace novinky - textový editor (rubrika, titulek, autor, perex, text).

3.4.2.     Změny již zveřejněné novinky - stejné prostředí jako při prezentaci novinky, vyplněná pole.

3.4.3.     Odstranění novinky - bezpečnostní dotaz, vymazání z databáze.

4.            Systémové procesy

4.1.       Vyhodnocení stavu tanečníků s nejvyššími třídami (A, M).

4.1.1.    U vybraných tanečníků v rámci dvouletého cyklu snížení taneční třídy o jeden stupeň.

4.1.2.    U vybraných tanečníků v rámci dvouletého cyklu vynulování soutěžních ukazatelů (bodů).

Nefunkční požadavky

1.           Návštěvník

1.1.        Webová aplikace umožní paralelní přístup návštěvníků alespoň v řádu stovek.

2.           Tanečník

2.1.        Webová aplikace umožní paralelní přístup tanečníků alespoň v řádu stovek.

2.2.        Autentizace profilů bude zabezpečena šifrováním.

3.           Administrátor

3.1.        Administrátorské rozhraní bude dobře rozšiřitelné pro další funkcionalitu.

4.           Systémové procesy

4.1.        Veškeré systémové operace s profily budou zabezpečeny proti neoprávněné manipulaci.